Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Εάλω η Πόλις λοιπόν,και κάτω στον Μοριά τα αδερφάκια του σκοτωμένου πάθανε μεγάλη λαχτάρα.Αφήσανε τη φαγωμάρα και μαζευτήκανε ,αδέρφια και σύμβουλοί τους,να τα βάλουνε χάμου και να δούνε τι θα κάνουνε.
  Ο Θωμάς,πρώτα πρώτα ,έφτυσε τον Δημήτριο.
-Είσαι γαιδούρι...
Να' ταν αλλιώτικα,θα γινόταν θηρίο το Δημητράκι...Τώρα όμως,δεν ήταν ώρα για καυγά.Κατέβασε την γαιδοροκαφάλα  του και δεν είπε λέξη.
 -Ήταν ανάγκη,ρε ζώο,να πας να ζητήσεις βοήθεια από τον Τούρκο και τώρα μας κουβαλήθηκε δω πέρα ο Τουραχάν.Ορίστε τους έχουμε μέσα στην Πελοπόννησο και όπου και να΄ναι έρχεται και η σειρά μας,βλάκα.
-Αδελφέ μου έχετε δίκαιον.
-Δίκαιον έχω αλλά που θα το βρω.
Ούτε να φάνε δεν είχανε όρεξη ,πρώτη φορά δηλαδή ,άρχοντες και να μείνουνε νηστικοί ...ο Θωμάς αναστέναξε.
 -Μία λύση υπάρχει...
-Ποια...
-Παραδάκια έχουμε...
-Δόξα τον θεό.
-Να μπούμε σε ένα καράβι και να την κοπανήσουμε στην Ιταλία.
Πετάχτηκε ένας σύμβουλος.
-Και ο λαός αφέντες μου.
 Ο Δημήτριος γέλασε να του φύγει το σαγόνι...χρόνια είχε να γελάσει έτσι...και μετά συνήλθε.Και πιο μετά,έκανε στον σύμβουλο του τον βλάκα.
-Μα είναι ρε ηλίθιε δυνατόν να λες τέτοιες κοτσάνες.
-Διατί περικαλώ
-Τον λαό ρε!Ποιος  χ.... για τον λαό.Ο λαός είναι καλός να φωνάζει ζήτω,να πληρώνει τους φόρους και να μας απονέμει τον οφειλόμενων σεβασμόν,ο λαός είναι ένας συρφετός από τιποτένια ανθρωπάκια,που πλένονται σπάνια και που έχει αποστολή να τα δέρνει η αστυνομία,ο λαός πρέπει να προσεύχεται ,να υπακούει ,να πληρώνει,να σέβεται και να υποφέρει.Εδώ σε λίγο θα έχουμε τούρκικη κατοχή, τον λαό θα κοιτάζουμε.
-Αλλά..
-Τα τομάρια μας ανόητε... θα φύγουμε ωραία και καλά με ένα καράβι,θα πάμε στην απέναντι ακτή και θα περιμένουμε.Κάθε λίγο και λιγάκι θα στέλνουμε μηνύματα στον λαό.Η πατρίς,η θρησκεία,αντισταθείτε μέχρι εσχάτων ,κάντε του ζημιές,τέτοια θαυμάσια.Άμα ο λαός δεν τα καταφέρει,τι να του κάνουμε,Ας τον να τον σκοτώνουνε ,να τον φυλακίζουν,να υφίσταται μαρτύρια,να πληρώνει φόρους,να πεινάει,να υποφέρει,να ατιμάζεται και να κάνει αντίσταση πάνω στα βουνά...Άμα τα καταφέρει όμως...
-Άμα τα καταφέρει ...
-Τότε γυρίζουμε δόξη και τιμή...εμείς είμαστε οι αφέντες και προστάτες σου...λαέ κορόιδο τιμήστε μας,προσκυνήστε μας ,ταίστε μας,κάντε μας είδωλα ,σύμβολα και ταμπού,ανεχθείτε τις ιδιοτροπίες και τα  μεγαλεία μας,πληρώστε μας,λατρέψτε μας και καμαρώστε  μας...και εμείς από την άλλη μεριά θα σας χαμογελάμε από τας εξώστας των ανακτόρων του Μυστρά,θα σας ευλογούμε και μέσα μας θα λέμε -μα είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο κορόιδα στον ωραίο τούτο κόσμο-και θα φοράμε βελούδινες πορφύρες και τζαγγία χρυσοκεντημένα και σύννεφο το παράσημο και μιλιούνι η ρεβερέντζα.Ταύτα γίνονται ανέκαθεν,κύριε σύμβουλε και να σε βράσω που μεγάλωσες μαζί μας και δεν τα έμαθες.
 Άκουγε ο Θωμάς αμίλητος ,μετά περάσανε πέντε λεπτά και είπε φλεγματικά σαν Εγγλέζος βόρειος.
-Έχει δίκιο
-Δηλαδή..
-Άντε δέσετε καμιά βαλίτσα.


ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ {ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ} ΤΟΥ Ν.ΤΣΙΦΟΡΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου